Øk verdien på boligen gjennom oppussing

Når en eier egen bolig, så er det ikke uvanlig at en må gjennom en oppussing av flere rom eller større arealer av boligen. Dette skyldes mange ting. Ett er at materialer i dag ikke holder evig og noe annet er at mange ønsker litt forandring fra tid til annen. Da blir det gjerne pusset opp i ulike rom i huset. Oppussing kan være mange ting og trenger ikke være nytt kjøkken eller bad. Det kan være en omgang med maling i stuen, nytt teppe i gangen, nye møbler på gjesterommet eller kanskje nytt garderobeskap på soverommet. Det er ikke helt feil å si at vi nordmenn har verdensrekorden i oppussing. Det finnes ikke mange andre land der boliger blir pusset opp så ofte, som i Norge. Dette er dog med på å øke standarden på hus og leiligheter, noe som kommer oss alle til gode.

Oppussing som gir verdiøkning

Uansett hvilken type oppussing du ønsker å gjøre, så er dette viktig for å holde boligen din vedlike og i god stand. Det finnes også den type oppussing, som er med på å øke verdien på boligen. Dette kan være nødvendig reparasjon av deler av boligen, som reparasjon av våtrom. Fuktskader kan ødelegge mye og da vil verdien på boligen falle. Begynner taket å bli gammelt, så kan det lønne seg å bytte det ut. Dette er slik oppussing av boligen som er med på å øke verdien. Det samme gjelder selvsagt utskiftning av kledningen på huset, etterisolering eller andre energibesparende tiltak, som varmepumpe. Det kan også være en idé å skifte ut de gamle vinduene. Alle slike tiltak er med på å gi boligen en høyere verdi.

Noe av det som øker verdien mest på en bolig, er de to viktigste rommene i boligen, nemlig kjøkken og bad. Disse rommene er ofte dyre å pusse opp, da det gjerne involverer fagfolk som rørlegger og elektriker. Til gjengjeld får du mye igjen for oppussingen av disse rommene. Har du ikke mulighet til en stor og gjennomgripende forandring kan du nøye deg med en enklere, som du kan gjøre selv. På kjøkkenet kan dere f.eks. bytte benkeplate og skapfronter samt male. Da vil kjøkkenet få et helt nytt utseende, uten dere har måtte rive ned hele kjøkkenet og sette inn nytt. På badet kan ny belysning, nye skap og et nytt dusjkabinett gjøre underverker og badet vil fremstå som nytt og delikat.

Er det dyrt?

Noe av poenget med å pusse opp for å øke verdien på boligen, er at en ikke nødvendigvis trenger å bruke masse penger på oppussing. Det er liten vits i å bruke kr 100 000 på oppussing om verdien på huset går opp med samme beløp, men det er heldigvis heller ikke tilfelle. En grunnleggende regel sier at om du pusser opp for kr 500 000, så vil dette gi deg en verdiøkning på en million kroner. Dette kommer selvfølgelig an på hvilke rom en pusser opp, eller hvilke forbedringer en gjør på utsiden av huset.

Det lønner seg derfor å bruke penger på oppussing, spesielt om du vurderer å refinansiere boliglånet ditt eller selge boligen. Det kan være vanskelig å få penger til å gjennomføre oppussingen, men om du tar opp et forbrukslån for å finansiere de forbedringer du har planlagt, så er det fortsatt lønnsomt for deg. Om du ønsker å låne kr 300 000 til en større oppussing, så kan du søke om et forbrukslån hos mange banker og finansieringsselskaper. Lånet kan betales ned på 15 år, noe som vil sikre deg lave månedlige ytelser. Renten du blir tilbudt, vil avhenge av en kredittvurdering, men det er ikke uvanlig med en rente på 16%.

Resultatet er bedre lånebetingelser

Når du har gjort ferdig oppussingen, så kan du med god samvittighet få en takstmann ut for å gi en ny vurdering. Og når du ser at verdien på boligen har økt, kan du gå til banken din og be om en refinansiering av lånet ditt. Du kan velge å få lagt forbrukslånet inn i boliglånet og dermed slippe å betale dyre renter på et forbrukslån. Da har du fått pusset opp, økt verdien og samtidig fått et nytt boliglån med bedre vilkår.

https://www.dnb.no/privat/kampanjer/nyhetsbrev/mars2012/oppussing.html