Hvor fort kan jeg få innvilget mitt kredittkort?

En grunn til at mange velger å ta opp forbrukslån i stedet for å bestille kredittkort er den lange behandlingstiden bankene tidligere har brukt for å godkjenne og utstede kortet. Med andre ord har nordmenn den oppfattelsen av at et forbrukslån mye mer effektivt da det kan ”utbetales på dagen”.

Men ettersom konkurransen i finansmarkedet har steget har også bankene blitt mer og mer opptatt av å finne nye måter å kapre kunder på. Forbrukerbankene forsto at ”kjappe penger” var en markedsføringsstrategi som man kunne nå langt på i kampen om kredittkort- og lånekundene. I den anledning ble det satt i gang haugevis med innovasjonsprosesser internt i bankenes utviklingsavdelinger for å se hvordan man på en best mulig måte kunne få pumpet kredittkort ut til kundene så kjapt og effektivt som mulig.

 

Hvorfor vil bankene ha en enkel kredittkortprosess?

 

Til tross for at bankene nok vil tjene mer på å ”selge” lån, så forstår de også mekanismene i markedet. Et kredittkort er mye mer lettsolgt da salgsargumentene for et kredittkort overstiger salgsargumentene for forbrukslån i svært høy grad. Når man ser på hvilke potensielle fordeler et kredittkort kan gi deg (gratis reiseforsikring, cashback-løsninger, rentefri nedbetalingsperiode, etc.), så er det ikke merkelig at etterspørselen etter kort vil være høyere enn etterspørselen etter lån.

Dette vet bankene. Og derfor har de nå utarbeidet prosesser som gir deg raskere behandling ved søknad om kredittkort.

 

Slik får du kredittkortet ditt så kjapt som mulig

 

BankID er noe de aller fleste voksne nordmenn kjenner til. Det er en kodebrikke man kjenner best til som et hjelpemiddel for å logge seg inn i nettbanken sin eller for å verifisere sine personlige opplysninger på et offentlig nettsted. Nå har BankID også blitt et hjelpemiddel for å få kredittkortsøknaden vurdert i løpet av et par timer. Ettersom en elektronisk signatur nå er like gyldig som en skriftbasert, har bankene nå innført elektronisk signering som en del av søknadsprosessen.

Allikevel skal det sies at noen kredittkort krever at en bankansatt gjennomgår din privatøkonomiske historikk ved manuelt arbeid. Dette har de fleste banker (heldigvis) viket mer og mer fra, og normen er nå at du vil få svar på kredittkortsøknaden din umiddelbart etter at du har søkt.

Etter at banken har godtatt søknaden din vil det ta 1-2 virkedager før du har kortet i posten. Med andre ord vil banker som bruker frasen ”kredittkort på dagen” i beste fall ljuge til deg som forbruker. Du vil ikke kunne søke online om et kredittkort og motta kortet på samme dag – det er rett og slett ikke mulig per dags dato som også bekreftes av Kredittkortinfo.no

Til tross for at den vanligste behandlingstiden er mellom to og fire virkedager før du har fått kredittkortet i postkassen, så vil vi naturligvis anbefale deg å være tidlig ute. Hvis du har en reise som skal betales med kortet for å oppnå tidligere nevnte fordeler som reiseforsikring og cashback (mer om det her), så anbefales det at man begynner søknadsprosessen minst en uke før reisen skal betales.

 

Hvilke faktorer påvirker søknadsprosessen?

 

Vurderingskriteriene bankene legger til grunn for å godkjenne eller avslå din kredittkortsøknad er noe som ikke er kjent for de aller fleste nordmenn. Det som foregår innenfor bankens fire vegger i en slik prosess er riktignok noe vi har god kjennskap til og som vi kan fortelle mer om.

Vurderingsgrunnlaget kalles ”kredittscore” og er i praksis et tall mellom 0 og 100 som vurderer din generelle betalingsevne. Desto høyere tall du har, desto mer sannsynlig er det at bankene innvilger kredittkortsøknaden din. Dette blir gjort fordi bankene prøver å skåne seg selv mot kunder som ikke har til hensikt å betale ned gjelden de selv påfører seg.  Inntekt, alder, bosted og tidligere betalingshistorikk blir sjekket for å finne ut hvor du ligger på skalaen. Det finnes nettsider på internett som tar betalt for at du sjekker din egen kredittscore, men det aller letteste vil være å overlate etterforskningsarbeidet til bankene.

Det kan også nevnes at tidligere eller eksisterende kundeforhold hos kredittkortselskapet kan fremskynde prosessen noe.

 

Worst case scenario?

 

Det verste som kan skje er naturligvis at banken bruker lang tid på søknadsprosessen og at den til slutt blir avslått. Men la oss si at du har en OK økonomisk profil med en grei kredittscore. Det kan da ta opptil syv virkedager før søknaden din har blitt ferdigbehandlet, noe som i realiteten vil si at du kanskje ikke har kredittkortet før etter to uker.

Det skal riktignok sies at dette kun skjer i tilfeller som tilhører sjeldenhetene, men du skal i hvert fall være forberedt på å vente lenge hvis banken du søker oss utelukkende bruker manuell behandlingsform.